Volleyball

Selv om volleyball kun er Norges niende største idrett, er den på verdensbasis den aller største. Mer enn én milliard mennesker verden over spiller volleyball, og over 220 land er tilknyttet det Internasjonale Volleyball-forbundet.

Spillet stammer fra USA, og ble startet av den religiøse YMCA-lederne (KFUK/KFUM) William G. Morgan på slutten av 1800-tallet. Sporten ble på den måten spredt til hele verden gjennom YMCA sitt misjonsarbeid.

Regler

En av grunnene til volleyballs enorme popularitet er at reglene er ganske enkle. Hvert lag har seks spillere. Banen er delt i to med et 2,43 meter høyt nett som er strukket over midten av banen. Hver banehalvdel er 9 x 9 meter, og målet er å få ballen over nettet og i gulvet til motstanderen. Hvert lag har lovt til å berøre ballen tre ganger før den må sendes over til motstanderlaget. Det er lov å berøre ballen med alle deler av kroppen, også føttene. Treffer ballen gulvet, får laget ett poeng og rett til å serve. Spillerne roterer posisjonene sine hver gang de vinner tilbake ballen. Et sett spilles til 25 poeng, men det må vinnes med minst to poeng. Laget som er best av tre sett, vinner.

Helsemessige fordeler

Volleyball er en ekstremt god form for trening, og du får trent både utholdenhet, styrke og spenst. I tillegg er det en sosial idrett, og godt kameratskap kan i aller høyeste grad være med på å fremme den psykiske helsen.

En volleyballkamp holder som regel høyt tempo, og pulsen kommer raskt opp. Løpingen er intervallpreget, med raske spurter etter ballen og korte stopp mens man venter på at ballen skal bli spilt tilbake.

Denne type intervalltrening gjør underverker for kondisjon og utholdenhet. I tillegg hoppes det mye i volleyball, så spenst er en viktig del av sporten. Det hoppes for å skyte, men også for å blokkere motstandernes skudd. Dette er god trening for beina. Spesielt lårene og rumpa.

Selv om volleyball i seg selv er veldig god trening, velger de fleste volleyball-spillere å trene styrke utenom. Styrketrening er ekstremt viktig for alle om driver med idretter som krever hurtighet og spenst. Riktig styrketrening kan gjøre deg til en mye bedre og hurtigere spiller.

Skader

Volleyball er en idrett med få alvorlige skader. Dette gjør at man kan trene mye og med høy intensitet uten at det får skadekonsekvenser. Den mest vanlige volleyball-skaden er forstuing av ankler og håndledd. Riktig skotøy og gode oppvarmingsrutiner kan være med på å redusere skadefaren.