Sykling

Sykling er veldig populært verden over. Ikke bare som et enkelt og bra fremkomstmiddel, men også som en sport. Sykling er ikke en sport som bare er forbeholdt seriøse utøvere og supermosjonister. I dag er sykling blitt en hobby som passer til alle typer mennesker, uansett om du er aktiv med trening eller om du ikke har vært i fysisk aktivitet på lenge.

Et populært fremkomstmiddel og treningsapparat

cyklingDe siste årene har interessen for sykling skutt i taket. Sykkelinteressen i dag er større enn noen gang, og det er det mange grunner til. Syklene og utstyret som følger med blir stadig utviklet og gjort i bedre og bedre stand. Sportsbutikker opplever en enorm vekst i sykkelsalget – og spesielt el-sykkelen har blitt veldig populær. Er du miljøentusiast, er en slik sykkel en ypperlig erstatter for bilen, da den er rask og du ikke trenger å slite deg ut og bli gjennomvåt av svette når du kommer på jobb. På samme måte som teknologien, blir også kvaliteten på syklene bedre og bedre. Sykler som brukes til konkurranser skal helst være så lette som overhodet mulig. Grunnen til dette, er at det skal minske luftmotstanden slik at utøverne kan sykle fortest mulig. Er du en av de gale som ikke er redd for å miste livet og driver med terrengsykling og downhill-sykling, lønner det seg å ha en sykkel med skikkelig god demping. Og da er det ikke snakk om den typen demping som gjør det mindre vondt i stumpen når du sykler ned fra et fortau – denne dempingen må være mye bedre, for her raser de av sted i et terreng som det til og med er vanskelig å gå i.

Den Store Styrkeprøven

Den norske naturen egner seg perfekt for sykling, og det har blitt veldig populært å delta i de forskjellige rittene landet har å tilby. Blant annet har vi det som kalles Styrkeprøven, det man skal sykle fra et sted til et annet. Den mest kjente strekningen er Trondheim-Oslo, og dette har blitt et veldig populært ritt. Denne strekningen er hele 543 kilometer lang, og dette er ikke noe du kaster deg ut i uten trening. Det er ikke uten grunn at aldersgrensen for å delta er 17 år, for dette er en virkelig tøff konkurranse. Langs ruten er det hele 9 matstasjoner der du får påfyll samt eventuell teknisk service. I tillegg til dette, har arrangørene ordnet med flere biler som yter service underveis.

Helsefordeler med sykling

Et av de beste stegene mot en bedre livsstil, er å ta sykkelen i stedet for bilen til jobb. Dersom jobben din befinner seg innen rimelig avstand, er det sterkt anbefalt å gjøre nettopp dette. Det er mange helsefordeler ved denne framkomstmiddel-erstatningen, og som bonus gjør du en flott innsats for miljøet. Du bruker store muskelgrupper som rumpe, lår og legger når du tar sykkelen fatt, og disse muskelgruppene har igjen en stor påvirkning på kroppen din. Sykler du i for eksempel 30 minutter hver dag, kan dette forbedre livsstilen din på mange måter.cykla1

Sykling er også mye mindre belastende enn løping, så det er altså mindre sjanser for at du utvikler belastningsskader. Dersom du bruker et litt tyngre gir, vil dette forbedre din kondisjon raskt. Du trenger heller ikke å tenke alt for mye på teknikk, her er det bare å tråkke i vei. Skal du trene for eksempel styrke, er det viktig at du har rumpa ut, magen inn og brystkassa ut og så videre, mens med sykling er det bare å rulle i vei. Foruten å justere sete- og styrehøyde, trenger du ikke å fokusere spesielt mye på teknikk.

Sykling bidrar til bedre mental helse

I tillegg til å spre positive fysiske effekter, kan sykling også være bra for din mentale helse. Det viser seg nemlig at denne treningsformen er et effektivt middel mot stress. Og dersom du tar med deg sykkelen til nærmeste naturområde, oppnår du en dobbel effekt, da natur og friluft som kjent har en solid påvirkning på den mentale helsen. Er du stressa eller sliter med andre ting, kan disse psykiske spenningene reduseres ved hjelp av litt pedaltråkking med vind i håret. Ikke minst blir den mentale helsen bedre av at kroppen blir i bedre form. Dette er en fin treningsform å utføre i selskap med én eller flere andre, og en treningspartner er en sikker motivasjon til å snuble over dørstokkmila.