Kampsport

Ulike typer kampsportgrener

Kampsport har sin opprinnelse fra østen og er en fysisk krevende sport, men er også nært knyttet til mental trening og selvutvikling. For det meste blir kampsport trent som vanlig fysisk treing eller for selvforsvar. Det fins «harde» typer av kampsport som fokuserer på rå muskelkraft, og «myke» typer som involverer mer rundt mental trening. Det fins svært mange typer kampsport, og her kan man velge og vrake for å finne den kampsporten som passer best.

  • Karate

karate1Karate er en av de harde typene av kampsport og vektlegger ulike teknikker og serier av spark, slag og blokkeringer. Når man studerer karate fins det ulike mønstre som må innøves for å bli bedre i de ulike grunnleggende teknikkene og også for kamp. Gradering er når man viser kunnskapene og teknikkene man har lært og gjort fremskritt i. Man rykker opp et nivå i form av et belte i ulike farger. Man begynner med hvitt og er man mester har man sort belte.

  • Taekwon-do

Taekwon-do er også en hard kampsport hvor man i kamp får poeng for slag mot beskyttelsesvest, og spark mot hodet og vest.

  • Kickboksing

Kickboksing er en nyere form for hard kampsport og fokuserer på spark og boksing som navnet tilsier, og er også en form for karate. I kickboksing har man også beltegraderinger.

  • Judo

Judo er en av de mer myke kampsportene som man kan trene generelt eller som idrett, og kan benyttes som selvforsvar. Man trener på ulike kast, holdegrep og fallteknikk blant annet, og kjemper i form av armbend og kveling. I judo har de også beltegraderinger.

  • Aikido

Aikido er en myk kampsport hvor kast og låsinger av ledd vektlegges. Det er en gren som fokuserer på kroppsbeherskelse, balanse og mental avslapning. Det fins ingen konkurranser i Aikido, og man studerer angrep som slag og spark, istedenfor å utføre disse og for å avlede de. Det handler om å omdirigere kraften i et angrep fra en angriper til din fordel. Aikido handler om å bruke styrke på en smart måte og holde sinn og kropp rolig og i balanse.

Fysiske og psykiske helseeffekter av kampsport

Kampsport handler ofte om rå kraft, styrke og kroppsbeherskelse. Det er en virkelig god treningsform å komme i form på, og i tillegg er det sosialt. Det styrker kroppen generelt, spesielt kjernemuskler og kroppsholdning, men også balanse, koordinasjon, hurtighet, smidighet og mykhet i kroppen. Det er en allsidig og spennende sport, hvor man lærer selvforsvar i tillegg.karate2

I tillegg til de fysiske effektene på kroppen handler mange kampsporter om å styrke psyken. Det handler om å holde sinnet i ro og da trener man på fokus og konsentrasjon. Disse egenskapene overføres på en positiv måte til hvordan man håndterer stress, aggresjon og lignende på i hverdagen. I noen kampsporter er også pusteteknikk en viktig del og dette er en form for meditasjon i trening. I tillegg sies det at selvforsvarstrening øker selvtilliten til utøveren og at man blir mentalt trygg på seg selv. Det er ikke så vanskelig å forestille seg.