Fotball

I landet vårt skorter det ikke på idretter og sport. Og den idretten som kanskje er mest populær, er fotball. Norges første fotballag ble til allerede i 1885. I 1902 ble Norges Fotballforbund stiftet, og landslaget spilte sin første kamp mot «söta bror» i 1908. Fotballen har utviklet seg til å bli en enorm kultur, med tusenvis av ihuga supportere over hele landet.

Kamp på stadion

fotball1Vi nordmenn er patriotiske. Vi er spesielt patriotiske når det kommer til fotball, og spesielt når det kommer til laget fra byen vår. Er det kamp på Lerkendal mellom Vålerenga og Rosenborg 16. mai, kan du banne på at tribunene er fullpakka av ihuga supportere og russ. Du kan også være sikker på at ordføreren tar seg en tur – for dette er årets kamp. Det er dagen før nasjonaldagen, og alle er litt ekstra norsk. Det er mye som står på spill denne dagen, og dersom Rosenborg vinner kampen, er det garantert at du får øye på noen rødsprengte øyne og rufsete hårmanker på nasjonaldagen. Vi har heldigvis ikke en utbredt kultur for “hooligans” her i Norge, og vi har mye å være stolte av i fotballkulturen vår. Vi utstyrer oss med skjerf, skjorter og luer til ære for laget i vårt hjerte, og ved spesielle kamper maler vi til og med lagets flagg på kinnet. Under kampene synges det lagsanger av supporterne, og det setter virkelig en helt spesiell stemning. Om du ikke er veldig fan av fotball, er det likevel vanskelig å ikke bli revet med når du ser en kamp fra tribunen.

Norsk fotballkultur vs. andre land

fotball2Fotball engasjerer mennesker over hele verden. Fotballkultur og supportere finner du over alt – og det bringer hele verden sammen. Spesielt i VM og Champions League-tider. Alle land har egne lag fra hver by, samt et landslag. Når landslaget spiller, kommer alle supportere sammen og heier. Hadde det norske landslaget vært dyktig nok til å kvalifisere seg til VM, hadde vi nok fått sett en helt ny side av supporterne våre. Mange mener at norsk fotball er kjedelig i forhold til for eksempel engelsk fotball – og det er nok sant. Norske fotballkamper mangler litt action, det er ikke så mye spennende som skjer. Lite gule og røde kort, og lite straffespark.

Samhold i Norsk fotballkultur

fotball3På samme måte som i mange andre land, har vi supporterklubber for hvert lag i Norge. Vi betaler en viss årlig sum, og dermed har vi fast plass på den beste tribunen under hver hjemmekamp. Ved å være medlem i en supporterklubb, får vi massevis av fordeler. Medlemsmagasin, medlemspriser på varer, turer og sesongkort. Ikke minst får vi muligheten til å delta i en kultur og et samhold ulikt noe annet. Lite bringer mennesker sammen som kjærligheten for et lag. Blant annet har Rosenborg en supporterklubb som heter Kjernen, og Branns supporterklubb heter Brann Bataljonen. Er du derimot det som på folkemunne kalles medholdsupporter, er ikke dette så populært. Du skal støtte laget ditt i tykt og tynt. Supportere holder sammen, og skaper en utrolig smittsom stemning under hver kamp.